Hrátky s hasičátky

Kostěnické hrátky s hasičátky 2020

Poslední únorové ráno letošního roku sice bylo dosti mrazivé, avšak to nezabránilo hasičské drobotině, aby se sjela na každoroční závody Kostěnické hrátky s hasičátky. Už od prvních minut sobotního rána bylo jasné, že budeme mít problémy s kapacitou kulturního domu. Letos se totiž na závody sešlo rekordní 31 družstev. Díky vynikající organizaci ale nedošlo k žádným významnějším zádrhelům, takže mohly celé závody probíhat přesně podle harmonogramu.

Všechno probíhalo podle zajetých pořádků, tedy oficiální začátek závodu představoval slavnostní nástup. Ten byl však svým způsobem speciální, protože jsme na něm mohli přivítat významné hosty. Navštívili nás nejenom členové Okresní rady mládeže, ale také senátor Parlamentu České republiky, pan Miroslav Antl. Ačkoliv je duší politikem, neskrýval své nadšení nad uměním a schopnostmi malých hasičů.

Na nástupu se všechny družstva dozvěděla potřebné informace, takže už nic nebránilo tomu, aby se budoucnost hasičstva pustila do závodění. Disciplíny se oproti minulým ročníkům prakticky nezměnily, avšak došlo ke změnám na postu rozhodčích. Děti se musely vypořádat nejenom se svinováním hadic na čas, ale také se spojování hadic a přiřazováním požárních značek. Letošní ročník byl možná specifický tím, že jsme ještě více dbali na to, aby se do plnění disciplín pouštěli převážně mladí závodníci bez větší pomoci vedoucích nebo rodičů.

Královskou disciplínou byla samozřejmě štafeta 5xdélka sálu, kde museli mladí závodníci překonat řadu obtížných překážek. Ihned po startu je čekalo proskočení oknem, následovala záchrana medvěda a přechod přes lávku nad hlubokou roklí. Nesmělo chybět ani proběhnutí hořící maštalí. Posledním úsekem štafety bylo spojení hadic na rozdělovač a uhašení domečku prostřednictvím třech neposedných balónků.

Všechna družstva se s nástrahami letošního ročníku Kostěnických hrátek s hasičátky vypořádala více než se ctí. Vyhrát ovšem může pouze jeden tým. Rozdíly mezi nejlepšími družstvy byly doslova titěrné. Pohár za třetí místo putoval do Horní Sloupnice, jejíž závodníci patří ke špičce v kategorii přípravek. Po vítězstvích v minulých letech se špunti v modrých tričkách se soptíkem museli spokojit až s třetí příčkou.

Dostáváme se k boji o první místo, jenž byl asi tím nejtěsnějším v krátké historii hrátek. Rozdíl mezi prvním a druhým týmem činil pouhých 56 setin sekundy. Štěstí se po dlouhé době obrátilo na domácí B tým, který mohl oslavit velice sladké vítězství. Rozhodla právě štafeta, kde si caparti z Kostěnic vybojovali rozhodující náskok. Na stříbrné příčce tak velice těsným rozdílem skončili mladí hasiči z Hrobic.

Celá akce se odehrála ve velmi příjemném duchu. Nemůžu zapomenout, že jsme měli i návštěvu z televize Déčko, která dokonce odvysílala o Kostěnických hrátkách reportáž. Zezačátku se s paní u mikrofonu nikdo nechtěl bavit, ale po opadnutí prvotní nervozity se na rozhovor stála fronta. Někteří naši malí závodníci se chovali jako profesionální sportovci, takže se nechme překvapit, zda o nich ještě v budoucnu neuslyšíme.

Obrovské díky samozřejmě patří pořadatelům, jmenovitě Janě Štěpánkové, která vymyslela nejenom skvělý systém organizace, ale postarala se i o superrychlé vyhodnocení výsledků. Poděkování zaslouží také rodiče a zejména pan kuchař, který letos opět připravil vynikající špagety pro děti a pěkně hustý guláš s cibulí pro dospělé.

Letošní ročník je sice za námi, ale my už pilně přemýšlíme nad ročníkem nadcházejícím. Všichni budeme rádi, když se sejdeme v předjarním termínu na startu Kostěnických hrátek s hasičátky 2021.

Reportáž na ČT Déčko:  decko.ceskatelevize.cz/zpravicky?fbclid=IwAR2b6N-mwso_VgI-ao32kspj_phUGw3mmOSLRYIVntn0l3PFj7ZZizGXPBg